2021-05-21 11:32:29• hírek • Bede Emőke

Havonta több tonna szemetet kell kiszedni a szennyvízcsatornákból

Az elmúlt időszakban a megszokottnál jóval több eső áztatta Szatmár megyét, s ennek okán megszaportodtak a csatornadugulásokról és a szennyvíz-szivattyúállomások leállásáról szóló bejelentések. Ezek elsősorban olyan településekről érkeztek, ahol a csatorna csak a háztartásokból származó szennyvizet hivatott elvezetni, a hóolvadásból származó vizet és az esőt nem, s ennek megfelelően az említett szivattyúállomások berendezései is e feladathoz vannak szabva.

Leitner János, az Apaserv vezérigazgatójának véleménye szerint a rendszer optimális működése szempontjából kulcsfontosságú volna, hogy a gazdaságok az esővizet ne a csatornarendszerbe vezessék, hanem vízelvezető árkok révén tereljék azt el.


„Ugyanakkor az esetek nagy többségében a problémát nem technikai meghibásodás okozza, hanem a csatornahálózatok használatára vonatkozó szabályok be nem tartása” - hangsúlyozza Leitner. Mint felhívta rá a figyelmet, a lakosság rengeteg olyasmit dobál a csatornába, melyet értelemszerűen tilos volna, pl. textilanyagokat, műanyagokat, kartont, PET-palackokat, de sokan az elhasznált sütőolajtól is a lefolyón keresztül szabadulnak meg. Mindezek a rendszer dugulásához és a szivattyúállomások meghibásodásához vezetnek, s a folyamat akár az ingatlanok elárasztásában is tetőzhet. Hogy mekkora méretű ez a jelenség, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Apaservnek havonta több tonnányi háztartási hulladéktól kell megszabadítania a csatornahálózatot.






 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: